Friday, June 13, 2008

Which Group are You?

Read Tun Dr. Mahathir's blog on "Masa Depan UMNO". Just want to quote some of his writings. Read below:
5. Hari ini orang Melayu terbahagi kepada empat kelompok.

6. Yang pertama ialah mereka yang akan bersama UMNO walau apapun yang terjadi kepada UMNO atau negara. Golongan ini adalah yang terbesar dalam UMNO dan sokongan mereka menyakinkan pimpinan UMNO bahawa mereka selamat dan UMNO selamat.

7. Kumpulan kedua ialah mereka yang pada Pilihanraya Umum ke 12 telah undi parti lawan atau merosakan undi atau tidak mengundi.

8. Kumpulan ini terkejut dengan hasil tindakan mereka. Mungkin ada yang menyesal. Tetapi lebih ramai daripada mereka yang kecewa dan semakin marah kerana “pengorbanan” mereka tidak mendatangkan hasil yang di harapkan.

9. Kumpulan ini akan berusaha menyampaikan mesej yang lebih keras. Jika tidak juga di hirau mesej mereka, sikap mereka akan diperlihatkan pada Pilihanraya Umum ke 13 dengan mengundi parti lawan terus.

10. Kumpulan ketiga ialah mereka yang telah undi parti UMNO tetapi kecewa dendan sikap pemimpin yang tidak mahu bertanggungjawab terhadap kekalahan parti, yang menafi parti kalah, yang menyalahkan orang lain, yang tidak mahu mendengar pendapat ahli, tidak membenar ahli mengkritik, tidak benar ahli dengar pendapat orang lain, yang tidak mahu membenar pindaan kepada kuota, yang larang EGM (Extraordinary General Meeting), yang sering berkata ekonomi kukuh dan baik sedangkan rakyat menderita, yang kata inflasi hanya 5% sedangkan harga minyak naik 40%, harga ayam 100%, harga beras sekali ganda dan lain-lain lagi, yang semuanya jauh lebih mahal dari 5%. Mereka bosan dengan kenyataan-kenyataan pemimpin yang mendakwa benda yang tidak benar berkali-kali.

11. Mereka ini sudah tidak lagi berminat untuk menyokong UMNO dalam pilihanraya.

12. Pemimpin UMNO tidak dapat mengenali mereka kerana mereka tidak memperdengarkan rintihan mereka dan mereka bukan ahli Jawatankuasa Cawangan atau Bahagian yang sering mencium tangan pemimpin, yang boleh di arah oleh pemimpin.

13. Seperti kumpulan yang telah undi parti lawan dalam Pilihanraya ke 12, mereka berdiam tetapi akan bertindak di Pilihanraya Umum ke 13 dengan tidak mengundi UMNO atau tidak mengundi langsung atau rosakkan undi.

14. Kumpulan keempat adalah golongan muda dan yang berpelajaran termasuk ahli professional. Kebanyakkan mereka ini bukan ahli UMNO dan bosan dengan UMNO. Mereka berpendapat samada UMNO tidak relevan atau UMNO adalah kumpulan pengampu yang hanya ingin mendapat sesuatu bagi diri mereka, justeru itu tidak ikhlas walaupun semasa cium tangan.

15. Ramai mereka ini berpendapat UMNO adalah parti perkauman yang sudah tidak berguna lagi. Malaysia adalah hak semua rakyat berbilang kaum Malaysia. Justeru itu tidak mengapa jika mereka pilih parti pelbagai kaum walaupun ternampak jelas yang parti-parti ini sebenarnya diperalatkan oleh kaum tertentu.
Aisey... No English version la... So I summarize for you non-Malay readers. Malays are now divided into 4 groups. They are:
  1. Die-hard UMNO Malays. The ones who still with UMNO even if the UMNO leader is a plank of wood written 'leader' on it.

  2. Malays who voted for the non-BN parties or didn't vote at all, just to show their frustration :@ to the plank-of-wood leadership. They might vote for non-BN parties in the next election.

  3. Malays who voted for UMNO in the last election but now are frustrated with the plank-of-wood leadership. They are frustrated because the leadership doesn't see or hear their frustrations and plight. What so you expect from a plank of wood? No eyes and ears maa... They might vote for non-BN parties or might not vote at all in the next election.

  4. Malays who are young and educated including the professionals. Most of them are not UMNO and fed-up with UMNO (see... educated people do not join UMNO). They know UMNO is irrelevant or they see that UMNO is just a group of ass kissers. They think UMNO is a racist party... a useless one too (might be because of plank-of-wood leader) ;) . Malaysia is for multi-racial Malaysians.
So... which group are you? Me no.4 :D .

1 comment:

Shamsul Bahri Mohamad said...

Memandangkan aku kakitangan kerajaan, aku kena bersifat neutral. Tapi aku ingat dulu ada sekumpulan Puteri Umno datang rumah aku nak kempen untuk tambah keahlian ahli UMNO. Aku dan bini aku tanya apa benefitnya jadi ahli UMNO. Katanya boleh dapat bantuan buku sekolah untuk anak-anak. ( Dalam hati aku boleh confident ke?)

Sebenarnya dah 2 kali aku isi borang UMNO (saja-saja jerrr pasal aku tak minat politik pun), tapi sampai lani takde dapat surat ke, kad keahlian ke?

So I don't care about UMNO anymore, but I care how to feed my children..hu..hu..hu...

Baca blog aku di www.cetusan-bukitsubang.blogspot.com